Geschiedenis Monchhichi

Gepubliceerd op 21 juni 2024 om 10:50

Daar duiken we even in….

 

In 1974 creëert Sekiguchi de allereerste Monchhichi door zijn reeds bestaande product uitvindingen te combineren. De Kuta Kuta aap pluche met vinyl gezicht en de GeGe duimzuigende modepop. 

De Monchhichi tweeling (jongen en meisje) werd al snel een groot succes in Japan. Drie jaar later werd het assortiment uitgebreid met accessoires zoals speelsets, kleding en outfits en grotere modellen van Monchhichi. Er werd ook een tv-commercial gemaakt. 

Voordat het merk naar de VS ging, veroverde het eerst Europa. Vooral in Duitsland en Frankrijk. De moeilijke naam zorgt ervoor dat sommige markten het lokaliseren.  De oorspronkelijke naam werd overal veranderd. In het Verenigd Koninkrijk veranderde het in Chicaboo, in Italië in Mon Cicci, 

Frankrijk in Kiki en in Denemarken in Bølle. Wat is een Monchhichi?

Monchhichi is een lijn Japanse knuffelapen van de Sekiguchi Corporation. 

Monchhichi werd op 25 januari 1974 gecreëerd door Yoshiharu Washino, als een verbetering van de reeds succesvolle "Kuta Kuta Monkey" (uitgeputte aap). Sekiguchi beweert dat ze deze personages hebben gecreëerd om respect en liefde te inspireren bij de jonge (Japanse) kinderen en volwassenen. Hun naam is afgeleid van de woorden "Mon" wat "Mijn" betekent in het Frans en "Chhichi" wat sterk lijkt op het geluid dat een fopspeen van een kind zou produceren volgens de Japanse fonetiek. Ook heeft een vergelijkbare klank als het woord "Aap" in het Engels.

 

Populariteit in Duitsland

De export van de Monchhichi-lijn begon in 1975, naar West-Duitsland en Oostenrijk. De daaropvolgende jaren werd deze lijn in heel West-Europa op de markt gebracht. 

De populariteit van de Monchhichi-poppen was het grootst in Duitsland in de jaren 80. De originele Monchhichi is nog steeds verkrijgbaar onder de Classic-variant in de maten 10 cm, 20 cm, 24 cm, 45 cm en zelfs 80 cm. Ook andere varianten zoals Boutique (Monchhichi in verschillende kledingstijlen), Mother Care (Monchhichi met een kleintje in haar voorzak), 40th Anniversary Edition zijn verkrijgbaar. Nu zijn er zelfs poppenhuizen voor Monchhichi verkrijgbaar.

 

De Monchhichi bereikten de Noord-Amerikaanse kust in 1980. Mattel kocht de licentie voor de speelgoedlijn. De Amerikaanse tekenfilmserie "Monchhichis" werd in 1983 geproduceerd door Hanna-Barbera en uitgezonden op ABC in een poging om de poppen te promoten. De lijn werd in 1985 door Mattel stopgezet vanwege slechte verkoopcijfers, maar werd in 2004 opnieuw geïntroduceerd tijdens het 30-jarig jubileum van Monchhichi door Sekiguchi. Vanaf 2013 zijn Monchhichi-poppen nog steeds verkrijgbaar in de Verenigde Staten bij retailers zoals Target.Wist je dat…

  • Vanaf 1974 alle Monchhichi-poppen blauwe ogen hadden en pas na 1985 de ogen bruin waren?
  • Vroeger de  Monchhichis van Sekiguchi ca. 8" lang waren en gemaakt met een matte donkerbruine vacht.
  • De eerste Monchhichi-poppen op hun duim zogen en geen fopspenen hadden?
  • Nieuwere poppen een handtekening in reliëf op hun voeten hebben?
  • Sekiguchi ter ere van hun 30 jarige jubileum van de speelgoedlijn een Monchhichi-babyvariant genaamd Bebichhichi introduceerde?
  • De DDR (Duitse Democratische Republiek) hun eigen socialistische versie van deze Monchhichi hebben?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.